Het Griekse eiland Samos is een fijne zomerse bestemming. Het eiland is 3,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Doordat het eiland niet te groot is kun je in één week goed het eiland verkennen, maar ook ontspannen. Met deze tips voor bezienswaardigheden en activiteiten beleef je een heerlijke vakantie.

Kokkari

Ik verbleef in Kokkari, het oude vissersdorp in het noorden van het eiland. Je kunt hier heerlijk rondstruinen door de smalle straatjes in de haven. In het haventje liggen ’s avonds de vissersboten aangemeerd. De lange boulevard langs het strand bestaat uit verschillende restaurantjes en strandtenten. Bij de meeste strandtenten is een bedje gratis als je iets bestelt.

Het is een van de grotere toeristische plaatsen. Je vindt hier dan ook veel hotels en restaurantjes. Een fijne plek om te verblijven op het eiland, omdat je hier ’s avonds genoeg plekken hebt om te eten

Pythagorion

In het zuiden van het eiland vind je de andere grote toeristische plaats, Pythagorion. Hier staat onder andere een groot beeld van Pythagoras. Je weet het vast nog wel van wiskundeles: a2 + b2 = c2, oftewel de stelling van Pythagoras. Deze wiskundige en filosoof is hier geboren.

Blue Street

Een aantal gepensioneerde kunstenaars heeft deze straat omgetoverd tot een geheel blauwe straat, ofwel Blue Street. Dit is vooral een toeristische attractie, maar leuk om even doorheen te wandelen en wat foto’s te maken.

Het stadje is overdag leuk om doorheen te wandelen, maar komt ’s avonds echt tot leven. Er zijn vele restaurants om uit te kiezen en je kunt souvenirs shoppen bij een van de vele winkeltjes. Parkeren kan gratis op een groot parkeerterrein net buiten het dorp.

Bergdorpjes Vourliotes & Manolates

Het binnenland van het eiland moet je zeker niet overslaan. Het is even een klim omhoog (met de auto of scooter), maar dan heb je ook wat. Je krijgt een panoramisch uitzicht op het eiland cadeau. Daarnaast zijn de dorpjes Vourliotes en Manolates leuk om doorheen te wandelen.

In Vourliotes heb je een centraal pleintje met een aantal restaurantjes waar je leuk kunt eten. De straatjes in het dorp zijn kleurrijk versierd. 

Manolates staat bekend als kunstenaars dorp. Hier vind je dat terug in de winkeltjes waar je onder andere keramiek en sieraden kunt kopen. Beide dorpen zijn populair onder wandelaars. Je kunt zelfs van het ene naar het andere dorp wandelen. 

Tip: Neem de hoofdweg naar deze dorpen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar de geasfalteerde weg rijdt hier toch het fijnst. 

Wijnproeverij bij Vakakis Domaine

Op Samos zijn meerdere wijngaarden te vinden. Bij een bezoek aan Vakakis Domaine, een wijngaard in het binnenland van de Vakakis familie, leer je meer over de wijngeschiedenis op Samos. Het is pas sinds 2015 legaal om op Samos je eigen wijn te maken en te verkopen. Hiervoor was er een wet waardoor de wijnboeren alleen hun druiven tot sap mochten maken en dit konden verkopen aan de overheid. Het maken van je eigen wijn was toen illegaal. De wijnboeren hebben dit aangevochten en mogen nu eigen wijn maken en verkopen. 

Stranden en baaitjes

Het eiland zit bomvol mooie stranden met blauw water, waarvan de meeste bestaan uit kiezelstenen. Wil je een zandstrand dan moet je naar Psili Ammos (wat kleine steentjes betekent). Hiervan zijn er twee op het eiland. Bij Psili Ammos in het zuidoosten op het eiland is de beachclub Almyriki. Hier kun je heerlijk op een strandbedje ontspannen. Een bedje met parasol is gratis zolang je iets bestelt. In het hoogseizoen moet je hier wel op tijd zijn want dit zandstrand is populair.

Beste reistijd

Ik bezocht Samos in augustus. Met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden is dit prima vertoeven. Enig nadeel is dat het tijdens de zomervakantie een stuk drukker is met toeristen. Een enkele keer zat een restaurant of beachclub vol, maar meestal was er dan een prima alternatief in de buurt.

Wat ga jij doen op Samos?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *